Mi az önkéntes nyugdíjpénztár (önyp)

Önkéntes nyugdíjpénztár 4 mondatban

  • Az önkéntes pénztár a pénztártagok önkéntes egyesülésén alapuló nonprofit öngondoskodási forma.
  • A tagok befizetéseink egy részét elvonva működik a pénztár (működési és likviditási alap elvonásai), majd az összeg döntő részét befekteti.
  • A befektetések nyeresége és vesztesége a vagyon és letétkezelői költségek után a pénztártagot illeti.
  • A befizetéseket adókedvezmény támogatja, a kivétet viszont időben korlátozottan teljesítheti a nyugdíjpénztár.

Befizetések

Mennyi kerül a számlára?

A költségek közül leginkább a befizetésekből levont költségek láthatóak. Ezek jellemzően a befizetés 3-5%-át teszik ki.

Az ügyfelek általában ezt a költséget figyelik, bár a Nemzeti Bank elemzése szerint ezek az összes költségek csupán 41%-át jelentik.

A levonások mértékét a tagok (küldött)közgyűlése állapítja meg évente, ha szeretnéd te is képviseltetni magad csatlakozz hozzánk.

Pénztárankénti levonást egyönkéntes nyugdíjpénztár kalkulátor segítségével számíthatod ki. A lap közepén találod.

Adókedvezmény

Egyéni befizetéseidet az állam adókedvezménnyel támogatja. A kedvezményt amennyiben annak folyósításakor nyugdíjpénztár tag vagy, egyéni számládon írják jóvá.

A jóváírás a tárgyévi befizetésed 20%-a. Összesen az összes nyugdíjmegtakarítás után maximum 150 000Ft jóváírást kaphatsz.

Az adókedvezményt az önkéntes nyugdíjpénztárak a vonatkozó évet követő év nyarán írják jóvá.

Maximálisan akkor tudod kihasználni az adókedvezményt, ha évi 750 000 Ft-ot fizetsz be a nyugdíjpénztári egyéni számládra.

Mikor kapd meg a megtakarításod? Ennek több feltétele is van:

  • Legyen összevont adóként fizetendő adód (SZJA) hiszen ezt csökkentheted a kedvezménnyel, KATA-s, Nagycsaládos adózók esetén ez gyakran hiányzik
  • A 150 000 FT-os maximumnak az egészség és önsegélyező pénztárakkal együtt kell megfelelni
  • Más nyugdíjmegtakarítással együtt összesen maximum 280 000 Ft lehet a kedvezmény, így vedd figyelembe NYESZ vagy nyugdíjbiztosítás után járó kedvezményed.

Hozamok

Hozamok

Az önkéntes pénztárak hozamai elsősorban a kockázatvállalástól és a pénztári költségektől függnek. Javasoljunk, mindkét linket áttekinteni, hogy igazán jól dönts.

A hozamok csak akkor hasonlíthatók össze igazából, ha a hozamot vállalt kockázati szintnek megfelelően elemezzük.

A hozamok nem csak azért rendkívül fontosak, mert ettől függ egész megtakarításunk sorsa, hanem azért is, mert ezekhez korábban hozzájuthatunk adómentesen mint a tőkéhez. Hiszen 10 év után a hozamot 3 évente, részben vagy egészben felvehetjük.

Hogyan juthatok a pénzemhez?

Önkéntes nyugdíjpénztár felhasználása
Az önkéntes nyugdíjpénztár célja a nyugdíjkori öngondoskodás, így költség és adó szempontból is az ideális nyugdíjba vonulás után felvenni. A nyugdíjcélhoz elsősorban a járadék illik, ezzel együtt jellemzően egy össszegben veszik fel a jogosultak.

Valódi nyugdíjat életjáradék biztosítana, de ez ma az önkéntes pénztári rendszerben nem elérhető és biztosítói termékként is ritka. A fix határidejű járadék választása elérhető megoldás, de valódi nyugdíjgondoskodáshoz legalább 20 éves tartam szükséges.

A tartam első 10 évében a megtakarítás felvételére nincs mód. Viszont egy éves tagi kölcsönt több pénztár is nyújt. 10 év után függetlenül az adókedvezmény igénybevételétől 20% adó és annak kamatai fizetendőek a NAV-nak. Azaz itt a likviditás inkább elméleti. A hozamok esetén viszont 10 év után 3 évente adómentes pénzkivét lehetséges, ez egy pénzügyileg nehéz helyzetben nagy segítség lehet.

A 11. évtől a fizetendő adóalap évente 10-10%-kal csökken, így a 21. évre ez már 0. Azaz a 21 éve befizetett összegeinkhez és ennek hozamaihoz már adómentesen hozzáférünk. Természetesen, ha ez elött elérjük a nyugdíjkorhatárt, vagy nyugdíjba vonulunk az adómentes felvétel lehetősége megnyílik. (Ebben az esetben is szükséges legalább 3 éves pénztártagság.)

Ha szeretnél többet megtudni, kattins a Pénztártagok Fogyasztóvédelmi Egyesületének nyitóoldalára